تست میکسر
تست عملکرد میکسر , برآورد CV
به دنبال میکس خوب خوراک، افزایش عملکرد حیوان اتفاق می افتد. عملکرد مناسب میکسر، ترکیبی ازحداقل زمان، حداقل هزینه، نیرو و کارگر است. باتوجه به متنوع بودن اجزای خوراکی، مخلوط باید حالتیکنواختی داشته باشد.
اندازه گیری تغییرات بافت در خوراک تولید شده، جزو مواردی است که تنها از طریق تست میکسر مشخص می شود.
روشهای تست میکسر نسبتاً ساده بوده و بصورت نمونه گیری از خوراک در فواصل زمانی خاص انجام می شود. منظور از نمونه گیری خوب این است که بخش کوچکی از نمونه بدست آمده بتواند نمایشگر کل خوراک باشد.
۸ عامل مهم برای تهیه یک نمونه خوب عبارتند از:
۱- طرح ریزی نمونه گیری
۲-یافتن مکان های مناسب نمونه گیری در میکسر
۳- تهیه مقدار کافی نمونه
۴- زمان بندی
۵- وسایل مناسب برای نمونه گیری
۶- ظروف جمع آوری مناسب
۷- علامت گذاری و لیبل گذاری مناسب
۸- حفظ نمونه
۹- آنالیز نمونه ها (بدست آوردن میانگین، انحراف استاندارد و ضریب تغییرات )
۱۰- تفسیر آنالیز
انتخاب مارکر جهت تست عملکرد میکسر:
۱- داشتن ضریب تغییرات پایین
۲- کم بودن هزینه آزمون
۳- استفاده ازماکرهای آزمایشی به تنهایی یا چند تایی
۴- روش کار راحت
۵- مارکر باید یک ماده نشانگر یا یکی از مواد مغذی باشد.
جمع آوری نمونه :
اولین مرحله در تست میکسر شامل جمع آوری نمونه های معرف از خوراک است. این فرآیند به نوع میکسر( افقی یا عمودی) و طراحی آن بستگی دارد. برای مثال جمع آوری نمونه های معرف بطور مستقیم از میکسر عمودی مشکل است، از این رو نمونه برداری در فواصل زمانی تخلیه انجام می شود. نمونه ها را می توان از مجرای خروجی میکسر قابل حمل و نقل یا ثابت، تهیه کرد.
نمونه برداری از میکسرهای افقی معمولاً از بالای میکسر انجام می شود. نمونه ها باید در ۱۰ قسمت مشخص شده میکسر یا در فواصل تخلیه تهیه شوند. ۱۰ نمونه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرمی از ۱۰ قسمت مختلف میکسر بدست آمده که در ۳ مرحله مورد ارزیابی قرار می گیرد. اگر تعداد نمونه رفته شده کم باشد نتایج درستی بدست نخواهد آمد. برای انتخاب بهترین زمان میکس، نمونه های خوراک باید در فواصل زمانی مختلف و در دفعات یاد جمع آوری شوند.
نمونه تهیه شده باید معرف ترکیبات خوراک باشد. تا حد ممکن در زمان نمونه گیری سعی کنید کمترین تداخل ایجاد شود. ممکن است بعد از تحویل خوراک به مخازن خوراک یا مخازن نگهداری، تغییراتی دراجزای خوراکی اتفاق بیفتد که نمونه گیری را با مشکل مواجه خواهد کرد. به این دلیل بهتر است نمونه بطور مستقیم از میکسر گرفته شود.
به خاطر داشته باشید فاکتورکلیدی در بدست آوردن نمونه معرف، این است که تا حد ممکن ترکیب مناسب ایجاد شده خوراک در حین جابجایی به هم نخورد. تجهیزات نمونه گیری باید از نظر اندازه و مقدار بر اساس حجم مورد نظر تهیه گردد. نمونه گرفته شده باید در کانتینر های کاملاً ایزوله نگهداری شود. استفاده از وسایل نمونه گیری مناسب به کاهش این تفاوت ها کمک خواهد کرد.
انجام این مراحل و تهیه نمونه از میکسر عمودی کار مشکلی است. در این میکسرها نمونه گیری از بچ های جداگانه که از زمان های مختلف میکس بدست آمده تهیه می گردد. در این روش استفاده از جیره ثابت و رعایت توالی اجزای خوراکی مهم است. در زمان نمونه گیری در میکسر احتیاط کنید و به هیچ عنوان دستتان را به اوگر در حال حرکت نزدیک نکنید.
تست میکسر به روش استفاده از براده های آهن رنگی:
یکی از معتبرترین و دقیق ترین روش های تست میکسر در کارخانجات تولید کننده مکمل، استفاده از نشانگر های رنگی براده آهن می باشد. این مارکر ها به رنگ های آبی، قرمز و سبز وجود دارند و حداقل به مقدار ۵۰ گرم در هر تن مکمل استفاده می گردد. این مارکرها هیچ گونه ارزش غذایی نداشته و جهت اطمینان از کیفیت میکس محصول استفاده می گردند. در اغلب پرمیکس ها و محصولات نهایی با رطوبت کمتر از ۴۱ درصد ثبات مارکر در محصول حداقل ۶ ماه می باشد.
جهت تست میکسر لازم است مراحل زیر را انجام دهید:
- اجازه دهید مواد داخل میکسر بطور کامل میکس شود.
- مارکر رنگی را با یک کیلوگرم سبوس گندم خشک و نرم مخلوط نمایید.
- مارکر همراه با مواد خشک داخل میکسر اضافه می گردد.
- پس از اتمام زمان میکس لازم است ۱۰ نمونه ۵۰۰ گرمی از نقاط مختلف میکسر گرفته شود .
- نمونه های تهیه شده را به آزمایشگاه اختصاصی مجهز به دستگاه تفکیک کننده نشانگر ارسال نمایید. بهتر است برای نمونه گیری از تجهیزات نمونه گیری مخصوص استفاده گردد. از هر کدام از شماره های مشخص شده در شکل، از دو عمق مختلف نمونه گرفته شده و پس از مخلوط نمودن، یک نمونه ۵۰۰ گرمی گرفته شود. پس از ارسال نمونه های گرفته شده از میکسر شمارش نقاط رنگی، میانگین و انحراف استاندارد و در نهایت ضریب تغییرات آن با استفاده از فرمول زیر محاسبه می گردد.