آسیاب چکشی / آسیاب غلتکی
انواع مختلفی از آسیاب ها برای آسیاب و خرد کردن مواد با ابعاد و استحکام های گوناگون طراحی شده است. آسیاب سنگ یا سایشی، آسیاب متحرک یا پشت تراکتوری و… از انواع متداول آسیاب ها هستند.
اما برای کارخانه خوراک دام و طیور و خط تولید خوراک فراوری شده از دو نوع آسیاب چکشی و غلتکی استفاده میشود. آسیاب مورد استفاده برای تولید خوراک باید بتواند انواع غلات را با سرعت و در عین حال با کیفیت بالا تا ابعاد موردنظر خرد کرده و آسیاب کند. در این مطلب به معرفی انواع آسیاب چکشی و غلطکی پرداخته ایم و مزایا و معایت هر یک از آنها را بررسی نمودیم.
۱- آسیاب چکشی
آسیاب چکشی برای خرد کردن مواد خوراکی مختلف استفاده می شود. این نوع آسیاب در فرآوری دانه های روغنی مثل سویا، آفتابگردان،کانولاو غیره و همچنین جهت پوسته گیری دانه و کنجاله کردن آن (مواد خوراکی با پروتئین بالا بعد از روغن گیری آسیاب می شوند) مورد استفاده می گیرد.
مزایای آسیاب چکشی:
– آسیاب طیف وسیعی از مواد
– قابل استفاده جهت خرد کردن مواد فیبری و ترد
– هزینه خریداری کمتر نسبت به آسیاب غلتکی
– هزینه نگهداری پایین
– کارکرد ساده و راحت
معایب آسیاب چکشی:
– راندمان انرژی پایین تر نسبت به آسیاب غلتکی
– تولید حرارت زیاد
– ایجاد سروصدا و گرد غبار
– ایجاد ذراتی با اندازه های مختلف (یکنواختی کمتر)
بخش های مختلف آسیاب چکشی شامل:
۱- موتور الکتریکی
۲- تغذیه کننده آسیاب (feeder)
3- محور اصلی آسیاب (rotor )
۴- چکش ها
۵- الک یا توری آسیاب (screen )
۶- خروجی آسیاب
۷- شاسی و پایه
میزان خرد شدن مواد به تعداد چکش، اندازه چکش، سایش آن ، سرعت ضربه ای، نیروی ماشین، صفحه توری، قطر منافذ توری، نرخ آسیاب و کیفیت غلات (رطوبت، سختی، تست وزن، دانسیته مواد و نوع غله) بستگی دارد.
۲- آسیاب غلتکی
آسیاب غلتکی برای شکستن دانه یا سایر مواد فیبری استفاده می شود. این آسیاب ها موجب ورقه ای شدن دانه یا سایر مواد دیگر می گردند. در صورت وجود دو نوع غله مختلف برای آسیاب، از دو جفت آسیاب غلتکی استفاده می گردد. در استفاده از دو غله ذرت و سورگوم، ست غلتک های خرد کننده حاوی دو غلتک، یکی برای خرد کردن ذرات درشت (ذرت) و دیگری برای خرد کردن ذرات ریز (سورگوم) نیاز است.
در آسیاب غلتکی، دو غلتک با دو سرعت چرخش مختلف در نظر گرفته می شود ( یک غلتک سریعتر از دیگری می چرخد) تا تمام مواد فیبری شامل دانه غلات محصولات پلت شده، دانه های روغنی و محصولات فرعی و سایر اجزای خوراکی دیگر را خرد نماید.
از آسیاب های دارای سه جفت غلتک برای تولید خوراک های مختلف مثل دانه های کامل، خوراک های میکس شده یا سایر ترکیبات استفاده می گردد. معمولاً یک غلتک ثابت و غلتک دیگر با توجه به فاصله بین آنها تنظیم می شود. غلتک ها باید نسبت به هم موازی باشند.
مزایای آسیاب غلتکی:
– راندمان بهتر انرژی
– توزیع یکنواخت ذرات
– سروصدا و گردوغبار کمتر
معایب آسیاب غلتکی:
– بی تاثیر یا تاثیر کم بر مواد فیبری
– ایجاد ذرات مستطیل شکل
– هزینه اولیه بالا ( بستگی به طراحی سیستم دارد)
– افزایش هزینه های نگهداری
اجزای تشکیل دهنده آسیاب غلتکی:
۱- فیدر
۲- یک یا دو جفت غلتک
۳- موتور الکتریکی آسیاب
۴- محل خروج مواد آسیاب شده
۵- شاسی و پایه