نوع میکسر
انواع میکسر، مزایا و معایب
با توسعه صنعت دام و و طیور و ظهور متد های نوین پرورش، همگان با این تغییرات فراوری خوراک دام و طیور نیز پیشرفت های چشمگیری کرده است. در بحث پرورش شاید نتوان موردی مهمتر از تهیه خوراک یافت که تا این حد موفقیت در امر پرورش بدان وابسته باشد. امروزه با دانش بالایی که در خصوص احتیاجات حیوانات در دسترس است، بوسیله فراوری خوراک و استفاده از نهاده های مختلف براحتی میتوان احتیاجات حیوانات را براورده کرد و سبب بهبود تولید و رشد آنها شد. از این رو در سالهای اخیر شاهد ظهور کارخانه جات فراوان فراوری خوراک بوده ایم. همچنین به علت ظهور فارم های صنعتی تر و وسیع تر، بسیاری از فارم ها با هدف کاهش هزینه های تولید اقدام به فراوری خوراک در فارم های خود میکنند.
در بحث فراوری خوراک یکنواختی خوراک مورد مصرف دام و طیور از اهمیت بالایی برخوردار است. بعنوان مثال در مرغداری ها چنانچه دان بصورت یکنواخت مورد مصرف طیور قرار نگیرد شاهد انحراف معیار زیادی در میانگین وزن طیور خواهیم بود و اصطلاحا گله یکنواختی خود را از دست میدهد که یکی از عوامل آن را میتوان در عدم صحت د میکس خوراک دانست.
وظیفه اصلی میکس خوراک در واحدهای فراوری خوراک را میکسر ها بر عهده دارند. انواع میکسر های خوراک دام و طیور را میتوان در دو نوع کلی میکسر های عمودی و میکسر های افقی دانست که در ادامه بصورت کامل به مزایا و معایب هر یک میپردازیم.
میکسر عمودی ( (vertical mixer
این نوع میکسر، دارای مارپیچ عمودی است که در وسط مخزن اصلی میکسر قرار دارد. مواد ازپایین وارد شده و از طریق این مارپیچ به بالا کشیده می شوند. سپس این مواد از بالای مخلوط کن به پایین (بر اساس نیروی جاذبه زمین) و روی مواد قبلی ریخته می شوند. این امر سبب چرخش مواد و مخلوط شدن تدریجی آنها می گردد. میکسرعمودی در مقایسه با میکسر افقی از قابلیت کمتری برای تولید خوراک طیور و آبزیان برخوردار است.
مدت زمان مورد نیاز برای ایجاد میکس یکنواخت، ۵ برابر بیشتر از میکسر های افقی است.
میکسر عمودی تشکیل شده از:
۱- مارپیچ بالابرنده یا حلزونی (Helix )
۲- مخزن فلزی
۳- الکتروموتور چرخاننده مارپیچ
مزایای میکسر عمودی
۱- ساختار بسیار ساده
۲- سرمایه گذاری اولیه پایین
۳– راندمان بالا
معایب میکسرهای عمودی
۱- مصرف انرژی زیاد (راندمان کم)
۲- زمان میکس طولانی
۳- عدم یکنواختی مناسب
دلایل میکس ناقص در میکسر عمودی
– نوع طراحی میکسر که از میکس کامل جلوگیری می کند.
– طراحی میکسر بر اساس حرکت آهسته
– زمان ناکافی میکس
میکسر افقی (Horizontal mixer )
این میکسر دارای محور افقی است که روی این محور (روتور) تعدادی پدال یا ریبون تعبیه شده است. در اثر چرخش این محور و حرکت پدالها یا ریبون ها، مواد در میکسر از یک طرف به طرف دیگر بصورت رفت و برگشت منتقل و مخلوط می شوند.
انواع میکسرهای افقی
الف- میکسر پدالی Paddle mixer
ب- میکسرهای ریبونی (نوار حلزونی ) Ribbon mixer..
در تقسیم بندی دیگر، میکسرهای افقی را بر اساس تعداد محور چرخش به دو گروه تقسیم می کنند:
الف- تک محوره (single shaft )
ب- دو محوره ((double shaft
بنظر می رسد نوع دو محوره راندمان بهتری داشته باشد.
الف – میکسر پدالی
در این نوع میکسر روی محور چرخشی (روتور) بازو یا صفحاتی در فواصل معین تعبیه شده که به حالت زاویه دار به محور چرخشی متصل است. در نوک بازوها پدالهای فلزی متصل است.با حرکت محور چرخشی بازو و پدال به حرکت درآمده و مواد بصورت چرخشی با یکدیگر مخلوط می شوند.
ب- میکسرهای افقی ریبونی
در این میکسر روی محور چرخشی (روتور) دو یا چند نوار مارپیچ (ریبون) متصل است. باحرکت محور چرخشی، ریبون مواد را از یک طرف به طرف دیگر میکسر منتقل نموده و می چرخاند.بدین ترتیب مواد مخلوط می شوند. مواد کم کم به میکسر عمودی وارد شده و زمان زیادی تلف می شود.
مزایای میکسرهای افقی:
۱- راندمان انرژی بالا
۲- زمان کوتاه میکس و افزایش راندمان
۳- افزایش یکنواختی مخلوط
۴- امکان اضافه نمودن مقادیر کم مصرف مواد به میکسر
معایب میکسر های افقی:
۱- نیاز به سرمایه گذاری اولیه بالا
۲- بالابودن هزینه های نگهداری
دلایل میکس ناقص در میکسرهای افقی :
- نوع طراحی میکسر که اختلاط کامل ایجاد نمی کند.
- حرکت آهسته میکسر
- پر کردن بیش از اندازه میکسر و عدم اختلاط لایه های فوقانی خوراک
- نوع ریبون که موجب حرکت اجزای خوراکی به عقب، جلو و داخل میکسر نمی شود.
- وجود فاصله زیاد بین پدال و دیواره میکسر (پدال ها ساییده شده و باید تنظیم شود)
- ایجاد شرایط الکترواستاتیک
دلایل تفکیک مواد:
دلیل عمده برای تفکیک اجزای خوراک در میکسر عبارتند از :
– سقوط آزاد ذرات جدا شده در حین اختلاط
–کم شدن فشار هوا
– حرکت و لرزش دستگاه یا تجهیزات
–ایجاد شرایط الکترواستاتیک
– زمان ناکافی میکس
تست میکسر چیست؟
اطمینان از عملکرد میکسرها یکی از مهمترین دغدغه های تولید کنندگان خوراک دام و طیور میباشد. عملکرد میکسر بر اساس توصیه کارشناسان باید دو بار در سال انجام شود. روش های گوناگونی برای تست میکسر وجود دارد که یکی از رایج ترین آنها استفاده از نمک به عنوان تست میکسر میباشد. ملاحظات و مشکلاتی در خصوص استفاده از نمک بعنوان مارکر وجود دارد که بطور کامل به آن پرداخته ایم. همچنین راهکار عملی خوبی توسط گروه خوراک پرداز هزاره نوین در دسترس است که دعوت میکنیم جهت اطلاع از آن روی لینک زیر کلیک کنید.